
A8. Les característiques de l'execució d'accions motores coordinades
Bases neurals del control motor
Comparteix aquest informe amb Google Drive.
Moviment coordinat: la marxa
Quan realitzem qualsevol moviment hem de flexionar unes articulacions i estirar altres. Aquests moviments suposen la contracció de determinats músculs i la relaxació d'altres. Aquests s'organitzen en grups de músculs que realitzen la mateixa acció, és a dir músculs agonistes, i d'altres que realitzen funcions contràries, músculs antagonistes. Si un múscul es contrau també ho fan els agonistes, però els antagonistes es relaxen. Intentarem aplicar aquest principi a l'estudi de la marxa humana, un moviment que suposa una sèrie de fases que es repeteixen en un cicle: el cicle de la marxa. Investiga i elabora un informe en què comentis les fases en què es divideix el cicle de la marxa, indicant quins músculs es contrauen en cada fase del cicle i quins músculs antagonistes es relaxen. Comparteix aquest informe amb Google Drive.
Presentació de l'activitat
La data límit de realització de l'activitat i per exposar la presentació és el 18 de març.
Enllaços que et poden ser útils:
-
Fisiología del sistema motor: https://prezi.com/_hsgby_gerxy/fisiologia-sistema-nervioso-motor/
-
La corteza motora: http://www.facmed.unam.mx/Libro-NeuroFisio/10-Sistema%20Motor/10a-Movimiento/Textos/Via-SistMotor.html
-
Biomecánica de la marcha y de la carrera: http://www.munideporte.com/imagenes/documentacion/ficheros/20091229110320blanca_de_la_cruz2.pdf
-
Biomecánica de la marcha humana: http://catarina.udlap.mx/u_dl_a/tales/documentos/lep/hernandez_s_f/capitulo3.pdf
Com ja vam comentar en l'anterior activitat, el moviment voluntari està controlat per l'àrea motora, la zona del cervell que s'encarrega de donar l'ordre de contreure als diferents músculs. Però aquesta ordre es dóna per la contracció d'un múscul individual i qualsevol moviment voluntari suposa la contracció i relaxació simultània de nombrosos músculs. Per això, a més de l'àrea motora de l'escorça cerebral, calen altres àrees que ajudin a planificar el moviment complex.
Amb l'ajuda d'Internet i d'alguns vídeos en què s'explica l'organització jeràrquica i en paral·lel de les àrees de control motor del cervell i la medul·la espinal i et proposo realitzar un treball d'investigació sobre el control motor. Hauràs explicar la funció de cadascuna de les àrees i redactar un informe en què expliques l'organització jeràrquica del control motor i la funció de les següents àrees:
-
Àrea motora primària
-
Àrea premotora
-
Escorça d'associació prefrontal dorsolateral
-
Escorça d'associació parietal posterior
-
Motoneurones de la medul·la espinal
-
Cerebel
-
Ganglis basals
.
