top of page

AVALUACIÓ NUTRICIONAL

En aquest projecte pretenem realitzar un estudi transversal del consum d'aliments dels alumnes majors de 15 anys de l'IES Capdepera (de 4t ESO i Batxillerat). Estimarem la ingesta individual mitjançant una enquesta en la qual s'utilitzarà un qüestionari derivat del qüestionari de freqüència de consum d'aliments (CFCA) de la "Enquesta de nutrició i salut de la Comunitat Valenciana".

Menjam correctament?

A partir de la població diana es seleccionarà aleatòriament una mostra representativa de cada curs (n = 15 estudiants per grup), utilitzant els números de la llista de cada classe i una taula de nombres aleatoris; a més caldrà que els alumnes acceptin voluntàriament contestar al qüestionari. Els alumnes d'Anatomia Aplicada actuaran com enquestadors durant una de les dues classes setmanals de la matèria, per a això es presentaran a l'aula dels alumnes que hagin de enquestar, demanaran permís al professor i als alumnes seleccionats i realitzaran l'enquesta. Després bolcaran les dades de cada qüestionari en el full de càlcul que es publicarà a Google Drive. A continuació, s'exportarà les dades a un full de càlcul d'Excel per poder realitzar els càlculs estadístics necessaris. Els alumnes interpretaran els resultats. Amb tot això pretenem comparar el consum d'aliments referit pels alumnes amb les recomanacions referents a la Dieta Mediterrània Tradicional. Les variables relacionades amb la freqüència de consum es convertiran a consum mensual (suposant 4 setmanes per mes) i es realitzarà el contrast entre les dades obtingudes i els esperats.

Amb aquest treball, pretenem:

® Introduir el mètode científic (obtenció de dades, estudi estadístic, interpretació dels resultats i obtenció de conclusions).

® Reflexionar sobre l'adequació de la dieta dels alumnes del centre.

Fase d'anàlisi de dades

Es publicaran i compartiran totes les dades i les comparacions en un full de càlcul. Cada grup d'alumnes s'haurà de descarregar aquest full de càlcul i obtindrà una gràfica de totes les dades les mitjanes difereixin significativament de les recomanacions referents a la Dieta Mediterrània Tradicional. A més, les dades obtingudes es dividiran per sexes, es calcularan les mitjanes i es realitzaran les comparacions amb les recomanacions. Les dades de pes i talla autoreferides permeten construir la variable índex de massa corporal o IMC (kg / m2) i categoritzar l'estat nutricional d'acord amb els criteris de l'OMS: baix pes (IMC <18,5 kg / m2), normo -pes (IMC ≥ 18,5 kg / m2 <25 kg / m2); sobrepès (IMC ≥ 25 kg / m2 <30 kg / m2), obesitat (IMC ≥ 30 kg / m2). Per a la seva posterior anàlisi, les dues últimes categories sobrepès i obesitat, es reagruparan en una sola (IMC ≥ 25 kg / m2), quedant al final 3 categories: baix pes, normopès i sobrepès-obesitat.

Fase d'obtenció de resultats i conclusions:

Les variables relacionades amb la freqüència de consum d'aliments es convertiran a consum mensual, prenent com a referència  4 setmanes per mes. El percentatge d'adequació es determinarà tenint en compte el consum real sobre el consum recomanat per la guia alimentària: (100 x racions consumides / racions recomanades). S'establiran 5 rangs de percentatge d'adequació: consum òptim (80% -119%), consum acceptable (60% -79%), consum deficient (40% -59%), consum molt deficient (<39%), consum excessiu (> 120%). Es contrastaran les diferències dels percentatges d'adequació a la dieta mediterrània d'homes i dones mitjançant contrast de diferència de proporcions.

 

Finalment, per conèixer el nivell d'adequació total al model de dieta mediterrània, es sumaran tots els alumnes que tinguin un "consum òptim" o un "consum acceptable" de cada un dels grups d'aliments (n = 12). Amb tot això s'elaborarà un informe en format d'article científic en què resumeixis el procediment utilitzat, incloguen les gràfiques més rellevants i resumeixis els resultats més significatius. A més, es discutiran a classe els resultats i les conclusions obtinguts.

Campanya publicitària de l'avaluació nutricional

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Els alumnes s'encarregaran també de publicitar el projecte. En primer lloc realitzaran cartells informatius sobre les recomanacions dietètiques, sobre la piràmide alimentària o altres formes de representació de la Dieta Mediterrània Tradicional. Aquestes infografies es penjaran en diversos habitacles del centre (cafeteria, escales, panells, biblioteca...). En una segona fase, s'encarregaran  de publicitar les conclusions del projecte, representant gràficament els resultats més significatius.

Us deixo un vídeo de l'autor de l'anterior piràmide alimentària en el qual s'intenten descobrir alguns mites relacionats amb l'alimentació:

Presentació del projecte

Aquest projecte es realitzarà entre el mes de abril i la primera setmana de juny. Les dades, les gràfiques i l'informe es publicaran i compartiran a Google Drive. 

Enllaços que et poden ser útils:

piramide-lo-que-dice-ciencia-para-adelga
PLANIFICACIÓ EXPOSICIÓ
evaluacion2.png
bottom of page